Централен държавен архив, фонд 1987К (акад. Петър Динеков), опис 2

Елемент

Заглавие

Централен държавен архив, фонд 1987К (акад. Петър Динеков), опис 2

Описание

Фондът се състои от два инвентарни описа: опис 1 и опис 2.
Опис 1 е регистриран през 2006 г., съдържа 4454 а.е., с обем 16,74 л.м. и с хронологичен обхват 1849–2000 г.
Опис 2 е съставен през 2023 г. и съдържащ 396 архивни единици, с обем 1,20 л.м. и с хронологичен обхват 1934–1992 г.
Архивните единици в инвентарен опис 2 са подредени на основата на тематично-хронологичния принцип по приложената класификационна схема. В раздел І са класирани биографичните документи на Петър Динеков, както и статии, доклади и др. с посвещения за него. Раздел ІІ – Творческа и научна дейност, се състои от статии, доклади, интервюта, бележки и др. на П. Динеков. В самостоятелни раздели са обособени: Раздел III – Кореспонденция, подредена по азбучен ред на адресантите физически лица и по хронология на адресантите, представляващи институции и юридически лица; Раздел IV – Използвани материали и Раздел V – Документи на други лица.
Преобладаващо документите, включени в инвентарен опис 2, са на чужди езици (полски, френски, английски, немски, италиански, унгарски, чешки, сърбо-хърватски и руски). Сред тях най-голямо е количеството на документите – главно писма до Петър Динеков от полски слависти, поети, писатели, журналисти и др. интелектуалци, както и от страна на много полски научни и културни институции. Тази обемна кореспонденция разкрива богатите и разнообразни лични и професионални контакти на П. Динеков с полската интелигенция в широкия времеви диапазон от 30-те до 90-те години на ХХ в. Тази част е обработена и описана от доц. д-р Мая Иванова.

Колекции

Опис 2 на ф. 1987К Благодарствено писмо от председателя на Държавна агенция архиви

писмо. „Централен държавен архив, фонд 1987К (акад. Петър Динеков), опис 2“, Кирилометодикон - хранилище за дигитални ресурси, accessed 26 юни 2024 г., https://repo.kmnc.bg/s/kmnc/item/92882